Wednesday, 20 July 2011

Kegunaan Uni Islamik

Time to Mumble Jumble~ hoyeh! ok Isu ni sbg respon sbb smlm membace artikel org pasal UIA.. something pasal usaha untuk mencari formula utk menaik taraf mutu pelajar uia. Erti kata lain penulis ni komplen pasal org2 yg melabel budak2 UIA sbg produk uni islamik yg sepatotnye membawa imej islamik. Tp sbg student uia, kitorang dah sedia maklum student uia pon as normal as student2 uni lain. Ade yg islamik, ada yg tk islamik langsung, ada yang sedang sedang aja.

Saya setuju dgn fact writer ni, dia kata UIA tkde kuasa nk pilih pelajar. UPU yg pilih. Kalau ada kuasa Uia mungkin bole bataskan pelajar yg soleh solehah je. tp dlm masa yg same writer kata kalau dipilih pulak tk smpaila dakwah kita. SO true.

Ok to people out there yg ada negatif perspektif terhadap pelajar uia.. ada beberapa perkara pasal uia yg mungkin anda tak tahu.. Pd sy (bkn saya nk lebihkan uia just bcos saya pelajar uia).. kewujudan uia tu perlu, walaupun hanya satu dlm Malaysia (andainyela. saya tawu ada kolej2 islam lain). Sebab-sebab nye ada lah seperti mumbling di bawah:

  1. Uia ada beberapa subjek wajib yang berkait dgn islam dan salah satu yg paling berguna ialah tilawah al-quran. Sbg student yang menghabiskn zaman muda remaja di sekolah KL, ramai kawan2 saya buta al-quran dan saya tawu ramai jugak pelajar uia yang tak tahu baca or at least tak lancar. Ada yang tak tahu baca al-fatihah langsung. Jadi inisiatif uia utk wujudkn subjek as simple as tilawah al-quran yg wajib lulus, student tkde choice lain tp utk belajar membace al-quran. Dari tk bole baca 1 ayat pon dia dah mampu bace 1 surah bole plak menghafal (sbb wajib haha).. tp at least, kerana uia those students are able to read the holy quran. Isnt that great!
  2. uia juga mewajibkan program usrah seperti study circle.setiap malam rabu kitorang akan join a group of students utk berbincang sal topik2 islamiah. mmg a kengkadang boring. and some of u might say "bkn student pay attention pon". tp at least ada jugak beberapa perkara mcm hukum hakam, or alam perkahwinan (cerai berai nikah talak) yang boleh dipelajari.so sekurang-kurang dr takde asas saya dah ada asas.. kan
  3. uia mewajibkn pelajarnya bertudung. Some of u might say "alah budak2 tu pakai tudung masa dlm uia je.kat lua bukak"..memang,, tp sekurang-kurang, uia melahirkan individu yang tawu menghormati tempat2 yang sepatotnye de menutup aurat. hey last year aku pegi masjid putrajaya utk semayang raya, jumpe paris hilton and nicole richie wanna be pakai tights, shirt, n selendang ala2 rosmah ye. So at least student uia belajar bertudung litup (d proper way) bila masok uia n saya percaya bila dia pergi ke tempat2 yg patot de menutup aurat de dah tawu cemane care yg betul utk menutup aurat. kn bagus tu! Tak heran bile ada sesetengah tu yg terus rase segan n lain mcm bila tk bertudung n akhirnye bertudung jugak.. 
  4. Uia ada suasana kehidupan islamik sebenar. contohnye kelas berhenti kejap bila azan. Hey sbg budak yg dibesarkan di KL, saya merasa suasana melihat orang ramai yg sedang berjalan dan bergelak ketawa senyap seketika dan menadah tangan utk berdoa selepas azan. Awesome yaw! aku tk merasa suasana tu d mane2.. oh ya, seats utk lelaki n perempuan diasingkn.. haa..ni secare tk langsung mewujudkan rase segan2 ayam nk duduk bersentuh bahu ngn lelaki bila dimana-mane. which is good! (utk saye yg selalu berjimba dan lupe batas pergaulan sewaktu zaman muda remaja)
mungkin ada banyak lagi perkara lain. So people..berhentilah membuat tohmahan yang pelajar uia "name je dak uia tp perangai cam setan" or "pelajar uia pon g club"(ni paling tah pape).. dan berhentila wat andaian "ohh ko masuk uia eh? hi ustazah" ... kitorang ni same je cam budak2 uni lain.trust me. cume kami bertuah dpt merasa kehidupan islamik sepatotnye.

Happy mumbling happy thursday yaw~

5 comments:

Anonymous said...

Thanks for a good post, u provide another point of view which rationally acceptable..

Yup, UIA is not a perfect place for perfect men/women (soleh/solehah)..but yet UIA is the place to make people to be perfect as a vicegerent on earth..the way its teach U about the life of mankind, which u cant learn in a classroom.

Sure in a bunch of flower, there`s a good flower and 'not really good' ones, it`s normal in any place on earth..it`s the world which purposely created, right? To test people who said they are muslims in words and muslims in believe..

So no matter what, UIA is only a place..nothing more, but see how UIA teaches U guys? the culture of life which make u different from others..and the feelings that u cant illustrated in words.

See things with eyes closed, bcoz u will see the beauty which eyes cant see.. =)

zaRain said...

Hey hey thx for reading.. n thx for d comment.

Well, to me its kinda a disadvantage or might say negative perception of Malaysians where we tend to point out whats not good about something.. well in 1 side, this attitude is good for that criticized individual to improve for the better..

but things might not come in handy when people tend to see the negative part and blindly judging something. this is not good... this is bad.. ooo this thing is not as good as it looks..

istead of saying this and that, we should find a way to make things better .."hey i think uia should do this" instead "hey u know a..uia is worse"

Chempaka Sari said...

ENtry ni bagus sangat, zaren silalah daftar GENGBLOGGER.COM dan ping entry kat sana. Semoga pendapat zahren dapat disampaikan kat semua orang.

Chempaka Sari said...

Macam ni lah ye bagi yg sesiapa kutuk UIA tu, meh saya bagi contoh orang yg buat umnah dan haji kat Mekah semua nya alim ka? at least mereka org yg dipilih oleh Allah.

ku-cit said...

tak kenal maka tak cintakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...