Wednesday, 20 July 2011

Over Protective


Maybe what Im about to mumble may not be relevant to everyone. ( bergantung pada situasi ). Tp ape yg aku tgk bende ni perkara biase yg banyak berlaku. Most couples out there, ada beberapa kategori, seperti yang berikut:

  1. Couple yang sangat comfortable dengan each other n mmpunyai nilai kepercayaan yg tinggi utk each other. Diorang ni jenis tak kisah kalau d bf nk klua lepak2 ngn kengkawan yg smestinye ada kehadiran ladies n mcm tu jugak lelaki. Pd diorang, pe salahnye, asalkn I know what u’r doing n just let me know. 
  2.  Couple yang sgt over protective. Tak kire yg bf over protecting d gf or vise versa. Dua2 same2 agree utk bataskan pergaulan. Keluar mesti bersyarat mcm mesti takde opposite sex dlm group lepak tu.. or at least jgn duduk bersebelahan. N MESTI KASITAW. 
  3. Couple yg bf berlagak cam LAKI. Yg ni … APE PON TAK BOLEH!

Pd aku, aku suka couple yg pertama. Cume biasela … kadang2 bila kita dah biasa hu ha sane hu ha sini, kita lupa batas pergaulan.dgn adanye bende alah facebook n sebagainye, kang terpampang la gambar2 peluk2 or aksi tk sepatotnye n ade la moment “OPS!”. Mase ni la protective nye perangai tu berguna. Kalau bf tu jenis kisah dan tk suke gf de camtu, sekurang-kurang nye de bole la mengawal tahap keagresifan (tataula pekataan ni wujud ke tk) si gf..so secara tk langsung, dpt menjaga maruah gf..n gf tupon mungkin akan sedo ngn niat baik si bf. 

Tp yang tk bestnye pasal couple yg ke-2 ni.. kesian pada salah sorang la.. lelaki well we know la kan, lelaki mmg suke lepak2… kekadang sesaje nk release tensi, sesaje nk bebual, sesaje nk lepak ngn bff tanye pendapat psl sesetengah bende..so tk bestla kalau ppuan terlampau jeles n tk bagi.. sbb ada jugak lelaki yg sgt setia yg snggup kena pulau ngn membe2 semate nk denga ckp awek. Yg ppuan pulak..ala commonla.. kitorang belom jadi bini hang lagi....kalau pon dah kawen, jgnla smpai nk becakap ngn lelaki pon tk bole.. nak2 kalau ppuan bekerjaya..kang nk jumpe client pon kena mintak izin.. kalau laki tu tak bagi cano? Ada perkara yg guys kena tahu pasal situasi ni ye, seperti di bawah:

  1. Kalau ko larang bini/gf ko utk bergaul LANGSUNG ngn lelaki or kawan2.. de akan end up tk berkawan. N akhirnye de sndiri pon malas nk klua melepak..kang memember tawu yg dia kena control ngn bf..malu plak kn.. n malas nk cari pasal kang memember yg tk bersalah ni gak yg kena.·    
  2. Kitorang ni walaupon dah jadi bini korang, ingatla.,.dunia kitorang ni bukan semata utk korang lelaki ye. Mmgla syurga bawah tapak kaki suami. Tp mcmane korang masih perlukan masa utk jumpe kawan2 lepas dah kawen..mcm tu jugak KITORANG!!  
  3. Bile dah tk berkawan ni…amatla susah di masa gf2 ni ditinggalkan bfnye.. tinggallah de keseorang n tkde tempat nk bergantung or mengada. Kena start over balik..susah dowh!! Selalu situasi canila yg naya bini2 yang dicerai.. tak tahu cane nk start over blk sbb kawan2 suma dh lari.. Ini menaikkan risiko depresi melampau or tendency utk bunuh diri yaw. Ko ingat takde org masok wad sakit jiwa sbb putus cinta ke? Ada la. N please jgn perlekehkan org yg putus cinta. 

    So kesimpulan yg aku agak2 dpt nk tangkap.. ialah..lelaki.. ppuan mmg perlu dikawal, dibimbing dan dinasihat.. tapi bukan diKONGKONG.. kalaupon awek2 anda curang ngn anda.. anda janganla rase menyesal sbb tk kawal dia..anda patot ingat..maknanye dia bukan utk anda..n de tk cukup syg anda utk dia tk curang..  =) ..ok thats it..dah panjang sgt. Happy Mumbling yaw~!

3 comments:

tamlegend said...

couple tu haram lo...talak tau ka???aiyaaaa...

zaRain said...

aiya.. rase rasenye tawu.. tapi ape kata tamlegend pegi bgitahu kat 28 juta rakyat malaysia n kata kat dorang jgn couple.. :)

HARITH ISKANDAR said...

ehehe susah jugak ek?..err susah ke?jom lah pakat2 bg tau baru best :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...