Monday, 15 August 2011

Peraturan hidup yang mudah

ENTRY TIDAK TERLALU PANJANG HAHA

Dalam hidup
tak kire ape jua level kehidupan
Mesti ada Peraturan
Dalam satu kawanan HAIWAN pon pasti ada aturan 
Contohnye "Do not mess with my woman"
Singa jantan yang gagah takkan membenarkan singa jantan lain yang tidak setanding untuk mendekati Singa betina miliknya sekali pon
Dan bagi kawanan singa itu, Singa Betina adalah Makhluk Terpenting dalam kitaran hidupnya

Begitu juga kawanan MANUSIA
sentiap individu pasti ada seorang yang Paling Penting Dalam Hidupnya

Bagi aku, Orang yang terpenting tidak terhad kepada perasaan kasih dan sayang kita pada orang itu
Kalau tidak rapat atau tidak mempunyai hubungan yang baik sekalipon, Kau masih boleh menaikkan darjat seseorang dalam hidup kau untuk menjadi yang terpenting dan teratas

bagi aku insan itu ialah Mama aku
Hubungan kami anak beranak NORMAL
seperti orang lain
Cume kami bukanla anak beranak yang berkongsi rahsia atau bercerita segale bende
Tapi alhamdulillah, bagi Mama, aku dan dia ada mempunyai hubungan yang sempurna
Semua ibu (tidak termasuk yang membunuh anak demi facebook)
mengharapkan hubungan yang telus dengan anaknya, khususnya anak perempuan
TELUS bermaksud sentiasa berkongsi rahsia, isi hati, rutin hidup dan yang paling penting pada aku, seorang ibu selalu mahu tahu siapa yang beraja di dalam hati anak perempuannya

Unfortunately, saya dan Mama tidak begitu (atas sebab2 yang tak perlu aku huraikan disini)
Tapi CUKUP bagi aku, membuatkan Mama tahu atau RASA yang kami ada hubungan itu
Demi menjage hatinya.. walhal sungguh dia tidak 100% kenal anaknya ini
Tapi aku mohon pada DIA moga tidak pernah mama akan tahu situasi yang benar

Balik pada topik entry

Dalam hidup setiap kamu PASTI ada yang TERPENTING itu
dan bagi aku MAMA adalah yang terpenting
dan aturan mudah aku untuk setiap makhluk yang bernafas di bumi ini

DO NOT MESS WITH MY MOTHER
no matter who u are to me

aku mungkin sanggop melupakan persahabatan sejak kecil
aku mungkin sanggop melupakan budi dan jasa baik kamu
aku mungkin sanggop meruntuhkan apa yang baru terjalin
Jikalau engkau mengusik walau sedikit perasaan ibu ku
Jikalau engkau biadap WALAU SEDIKIT dengan ibu ku

Hormat ku runtuh, pandangan aku akan luntur pada kamu
seandainya kamu tidak mengerti bahawa walau hubungan ku tidak sebegitu baik
Jangan Kau berani, walau sedikit, untuk berkasar dengan ibu ku.
kalau anda perasan (wah dah balik bahasa asal) ... setiap kali kita berbicara, atau mengeluarkan statement tentang sesuatu.. Allah swt akan sentiasa menguji kita semula, untuk kita pasti adakah benar ape yg kita katakan dengan mulut, same dgn ape yg tersirat dalam hati

contohnya Noraniza Idris dulu pernah berkata "saya tidak akan pernah akan berkahwin dengan suami orang"... takdir kemudian menemukan dia dengan suami orang ..dan dia berkahwin dengan suami orang dan akhirnya de kata "dulu saya cakap saya takkan, terus dpt ujian"

SO... saya berharap yang semoga pendirian saya ni tetap.. dan takkan berubah
dan semoga saya tak diberi ujian .. atau kalau diberi sekalipon
saya tidak akan menterbalikkan prinsip saya : maksudnye saya pulak yang jadi makhluk yang biadap pada mama


Moral of d story, again, i dun care who u are, just dont mess with my mother, kedua, walau kau tak ada hubungan yang baik dengan parents, cukupla kau buat mereka PERCAYE yang korang ada hubungan yang rapat dan baik (ini takde kena mengena dengan soal tanak hipokrit).. dan SIAPA yang terpenting dalam hidup anda

entry bukanla untuk dituju pada sesiapa
hanya sekadar notis


SEKIAN
Selamat Selasa
Selamat Berpuasa


Dan pertama kalinya
ceyh macam la pemes kan..

saya bukan yang kanan

Sunday, 14 August 2011

Arlene Tan : Kena Maki Sia2 Thanx to Gaysec -- ini bukan entry kutuk gaysec

I dont really care who she is..In fact, I didnt bother to post anything about her.LOL

Tapi kepada anda2 yang telah

MEMAKI HAMUN

BERNIAT MEROGOL ARLENE TAN
"Aku nak rogol si Arlene Tan ni baru dia tahu nak kurang ajar sangat. Dah kena rogol baru padan muka"  


MENYEBAR IDENTITI ARLENE TAN

ANDA DAH TERSALAH ORANG YAW


Kepada anda yang telah post entry Makcik Hajjah ni

takpe-takpe..masih belom terlambat..

POST AN ENTRY TO CLEAR HER NAME


SEKIAN


SELAMAT TAK MEMAKI HAMUN ORANG DI BULAN PUASA

DAN

SELAMAT TAK MEMPERCAYAI GAYSEC SECARA MEMBABI BUTA 
TANPA USUL PERIKSA.

Pada saya niat Gaysec murni.. tapi saya sangatla berharap gaysec tunggu sampai investigation betul2 dah konfem orang nye yg sebenar.. baru sebarkan.. 

dan kepada anda yang menghukum..tak salah berasa marah.. tapi biarlah berpada-pada.. bukan kita yang menghukum dia.. biarlah Allah yang menghukum..

Tugas kita hanya MENGAMBIL PERBUATAN SI PELAKU SEBAGAI PENGAJARAN DAN TAULADAN juga sebagai langkah berjaga-jaga.. 
bukan memaki hamun dan menghukum tak tentu hala..

Saya tidak juga mengecam anda yang menyebar maklumat tentang Arlene.. syabas sebab prihatin dan nak berkongsi maklumat.. tetapi dalam kes ni..Arlene tk bersalah.. Dia berhak dibersihkan namanye..
dan jika anda Pandai Post Mengenai Dia.. pandai jugalah anda Post Clearkan namenye.

tak caya.. sila klik : http://www.gaysec.org/

Saturday, 13 August 2011

Kalau Saya ada Ka-ching #3 --- tora datang lagi!

OK, ENTRY NI LEBIH PENDEK DAN BANYAK GAMBAR..

Yello yello~ update lagi pasal gadget.. yiahuu! 
sory la pasal entry yang lepas panjang nak mam.. hehe bole set record ni.. cabaran membace entry paling panjang.. well..sekali sekale.. pe salahnye

ok asek bace banyak entry emo screamo lately masa blogwalking.. hari ni nk ckp subjek yang yiahu yiahu sikit.. GADGET! YIHAA!~
 

ElectroHub wireless charger

bestnye.. mcm dapor memasak yang kita tengok dekat shopping mall selalu promoter dok promote..hahah...  

yiha.,. wireless charger ni inovasi terbaru charger tanpa wire lepas POWERMAT yang memang power..
powermat guna casing khas (powermat receiver) untuk dipakaikan (mcm baju plak kn)..kat phone..melalui care magnetic induction charging untuk salur kuasa ke hanpon anda

 POWERMAT 

beza electrohub ngn powermat tu ialah...powerhub menggunakan konsep "replaceable batteries" untuk digunakan kat phone..tapi kalau henpon kite non-replaceable pnye battery..gune casing je la..DUHHH same je..LOL 

Pape..tataula if dah klua kat Malaysia belom..kalau dah.. If ada ka-ching ka-ching..i'd love to have one.. letak kat ruang tamu.. baru lah orang dtg "uyyoo..mende alah pe ni?.." 




 PSP PHONE -EXPERIA PLAY LA..
First playstation certified phone

huaaa... (taula da ade lame..biaq la aku nk suke pon) takdela lame sgt pon..de klua march.. skng ni kat mudah harge nye bawah RM1,100.. 

Playstation + Android phone : best ke tk best? hua!

well..ni takyah cite bebanyak la kan.. sape pengguna PSP tawu la best cemane.. dicombine plak ngn android phone .. tak gile ke? gile la..tapi saya ngah takde ka-ching..n isk..blackberry tetap dihati..lagi pon dah ada PSP..


yihaa... sebagai orang asik je nk promote BB..lol.. tapi tak pakai2 lagi kan.. haha 

COMING SOON
BOLD TOUCH

ko ni rain pe bendela suke sngat ngn blackberry ni.. (I DUNNO!)


Well.. skrin bold mungkin (bkn mungkin mmg pon) terlalu kecikla untuk jadi touch skrin..
tapi well nk banding ngn storm atau torch..well minat gak nk gune torch snanye.. tp.. hmm .. some say torch suke terpadam sendiri time bercakap..(sbb muke terlekap kat skrin..hahahhahah lawak)

n saya dah merasa pakai phone touch skrin besa gabak (htc desire HD and garmin-asus a50)..susahla..nk masok poket pon tkleh..
too big for a lady (size doesnt matter-hahah takde kena ngena)

full spec and feature..sila klik sini : blackberry bold touch

takleh ckap banyak..mulut i dah berbuih..mata dah berdarah..otak dah terbelah.. hati dah meletop.
 NAK!


SELAMAT BERPUASA DAN BERBUKA PUASA
SEKIAN, MASEHH

 





































Friday, 12 August 2011

Perempuan, Lelaki dan Kecurangan ? Perspektif wanita dan tips untuk bangkit dari kecurangan --> Ini betul2 punya

Hello hello~! ha kali ni bukan under construction.. Janji! tk tipu..
sorry lah ye..sebenanye aritu mmg rase nk tulis sbb sejak2 ni ramai betul yg cakap pasal topik CURANG..
Ada yang baru dicurangkan, ada yg beri pendapat, ada yang salahkan orang lain, ada jugak yg tengah berusaha nak bangkit dari kecurangan..

feeling2 ala.. pasrah gitewww kan..



Salah satu entry menarik yg saya bace pasal ni "Why lelaki suke cari perempuan lain" , disusuli dengan "Kenapa lelaki begitu kenape lelaki begini" dan disambut pulak dengan  "lelaki tak jahat hanya sedikit keliru by namee" dan mcm2 lagi la entry lain yg byk sgt nk copy kat sini


CAUTION! ENTRY INI SANGAT PANJANG.. KALAU NAK PUAS SILA BACE SMPAI HABIS, KALAU TAK LARAT, SKIP PADA TAJUK YANG SESUAI UNTUK APE YG ANDA NAK TAHU

dan saya bukan pakar hanya berpengalaman .. Pengalaman tidak hanya bermaksud pernah dicurangkan atau curang.. tetapi mungkin melalui dalam keluarga sendiri..ya lah ..ramai je orang kat lua sana yang ayahnya kawen lebih dari 1..atau kes ayah ada gf..huhu


# Babak 1 : KENAPE CURANG?

Ada yang mempersoalkan.. kenape nk menyalahkan lelaki .. lelaki tu lelaki ni.. Maaf, saya memang tak bias dalam ape jua isu, pada saya isu curang terbuka pada lelaki ngn wanita.. dimana keduanya ada tendency utk curang..

cume ada perbezaan antara curang lelaki dan perempuan
(ni ape yg sy rase, maaf kalau tk betul)

dalam entry curang yg saya bace, rate2 lelaki  "u'r d man!" .."yeahhhh lu mmg tere" "sorry, tp kau mmg tere bro".. Macam jadi kebanggaan pulak ye. Haha. Memang, kejantanan lelaki terserlah bile berjaya ada lebih dr 1 atau 2 dlm satu masa. The other khairul kate salah satu sebabnye ialah TAMAK. dan saya setuju. Lelaki bila curang, sama ada dia suke atau tak suke yang mane2 satu, dia akan cube utk simpan, sampai rahsia tu pecah.

kate khairul.. ada sorang yg bertudung dan sorang pulak hot and wild.. kenape nak buang salah 1..lelaki juga selalu je ada sifat tak sampai hati la konon.. KONON la.. dah ada lagi sorang tapi sorang lagi tak smpai hati nak dilepaskan...

Berbanding Perempuan, mereka akan cari jalan untuk buat salah sorang (yg dia tak suke) untuk Blah... 

KENAPE? Ha... meh saya nk jawab..

Lelaki dibernarkan berpoligami. Disebabkan hal ni, lelaki mempunyai naluri atau kebolehan untuk menyayangi lebih dari 1 perempuan (tk kisahla kalau dia cume nak memainkan aje perempuan simpanan2 dia).. Tapi dia mampu untuk berkasih dengan lebih dari seorang perempuan. 
Tapi tak bermakna bende ni tk bole dikawal. Bergantung pada lelaki tu sendiri. Kalau de mmg berniat utk kekal dengan yang satu, saya percaye dia akan pandai jaga diri..macam entry cik namee. 

Perspektif wanita
Perempuan pulak... Kitorang hanya boleh berkawen dgn 1 je suami. Disebabkan ini, ktorang selalu setia pada yang satu.. sebab kalau dah jumpe seorang yg kita betul2 suke.. tu je la yang kita kisah.. Sebab dah tawu dr awal memang aku tak bole kawen lebih dr 1.. watpe nk sayang banyak2..haha..

Tapi bagi kes yang perempuan curang.... satu kesimpulan yang saya dpat... kalau dia curang dengan anda, dia cume masih tk dpt ape yang dia betul2 nak kat awak, dan dia dapat ape yg dia nak pada orang lain... tak kisahla siapa yang lebih ikhlas menyayangi dia. Yang penting, awak tak ada ape yang dia nak.. dan awak tak cukup membahagiakan dia. MUNGKIN


Curang yang diketahui dengan sendiri lebih menyakitkan daripada curang yang diakui dengan sendiri oleh si pelaku..

Pada saya.. curang didefinisikan sebagai Pengkhianatan... mengkhianati kepercayaan yang diberikan... dan yang paling saya benci ialah.. bila merasakan segala yang dikongsi bersama dikongsi juga bersama orang lain

dan quote yang paling saye setuju pasal cite curang curang ni ialah:

"If someone u love cheated on you, it doesnt mean that he/she doesnt love u. He/She just DOESNT LOVE U ENOUGH to prevent him/her from seeing another woman/man"



#2 : MACAMANA NAK TAWU KALAU DIA CURANG?

Kalau nak tawu macamane perempuan curang.. sila klik sini : Tanda2 awek curang by Tamlegend

Kalau lelaki curang: Ada banyak tapi saya bagi yang paling obvious..

#1 - Selalu taknak angkat phone bile ade panggilan 
- call tu berulang tapi dia tanak angkat.. alasan? katenye ada awek suke kacau

#2 - Mahu hubungan dirahsiakan dulu - dari kawan2 and famili
Sebab? taknak terburu-buru ataupun sebab baru break, so tanak orang pk yang awk rebound

#3 Mahu ke satu tempat untuk weekend .. tapi berpesan "sy maybe bz taw..awk jgn call2 plak"
hem.. sah2 la nk luangkan masa dengan tutttt .. so tanak la kantoi kan..

#4 - Bila dia berperangai pelik (buat bende yang dia tak selalu buat)


#BABAK 3: PERCAYA PADA NALURI ANDA

Saya percaya anda yang pernah lalui ataupon sedang lalui akan ada instinct atau perasaan yang mengatakan ada sesuatu yang tak kena pada sidia..ni bukan syak wasangka.. ini hanyala bende2 yang si dia buat yang jelas-jelas menampakkan yang dia dah kantoi .. tapi anda tetap nafikan..

nasihat saya... PERCAYA NALURI ANDA.. tapi JANGAN MELATAH...cari jalan ape sahaja untuk kumpul bukti.. dan cari masa sesuai untuk kantoikan si dia.. bukan utk cari sape salah n betul.. tapi just nk mengelakkan kita dituduh "awk ni menuduh je..saya tak buat lah!" atau "awk yang cemburu buta ok!"


#BABAK 4: BANGKIT SELEPAS KECURANGAN

yang ini saya tujukan kepada keduanya.. YANG DICURANGKAN dan YANG CURANG

YANG CURANG

1. berubah lah! Tolonglah jangan ada perkataan SPARE PART , SIMPANAN atau GELI GELI dalam kamus hidup anda...
Soal hati, perasaan dan sayang bukan bende main-main.. memang ada antara awk yang kate "cinta bukan segalenye" atau "sebab cinta pon nak sia-siakan hidup" ... anda betul.. tapi ingat, tak semua orang kuat macam anda... saya dulu macam anda "ahh.. putus cinta,,,move on je la..ape susah" .... jangan main2kan perasaan orang

2. terus terang atau tinggalkan sahaja yang anda tak mahu atau tak serasi..
Janganlah tunggu lame2... kalau betul hati dah tak suke..lepaskan lah salah sorang.. 
lainlah kalau ko ni laki orang.. mampu.. amekla si dia menjadi isteri.. jangan pulak berahsia... Jujurla 


3. Ingat yang setiap bende tu ada balasannya .. hari ni kita buat orang.. esok lusa orang buat kita pulak...

4. kalau hubungan diteruskan
- Amaran ! Bukan mudah teman anda mahu melupakan ape yang anda lakukan..
- Jangan melenting/marah atau tak puas hati bila teman anda berubah menjadi syak wasangka dan tak percayakan anda...Kalau pon anda terpksa pass phone kepada rakan anda hanya untuk buktikan yang anda bukan dengan orang yang tk sepatotnye.. buat aje la... bukan salah si dia pon sampai dia syak wasangka
- beri dia masa dan ruang untuk mempercayai anda semula dan memaafkan anda
- buktikan yang anda betul2 komited untuk berubah.

MANGSA

Tanya hati anda sendiri... ape yang anda mahu.. 
Kita boleh mintak pandangan, nasihat atau ape sahaja dari rakan2 kita.. tapi keputusan di tangan kita..
bagi kes si dia masih inginkan kamu, setelah dia kantoi.. tanyela diri sendiri ..sama ada awk mahu teruskan atau pun move on..

#1 kalau mahu teruskan
- AMARAN! bukan mudah untuk anda teruskan... fikir dulu masak2..
- pastikan ini betul2 yang anda mahu
- Cari masa dan ruang untuk memaafkan si dia.. sebelum anda kembali berhubung seperti biasa... 
- Banyak-banyak berdoa ...
- Jangan diungkit cerita lama kalau anda serius mahu mulakan hidup baru
- INI PENTING! JANGAN BAGITAU SATU DUNIA! ni bukan nak perli elia ehhhh...takde takde..

Sebab... saya suke quote ni "DO NOT TELL UR BESTFRENS WHAT UR BOYFRIEND DID.. COZ EVENTUALLY, U WILL FORGIVE HIM, BUT NOT THEM"

Susah nanti.. dia akan selalu di-cop n mungkin ada kalangan kawan2 anda yang tk suke kan dia..

on the other hand.. Padanla muke..sape suh buat.. LOL

PADA KEDUANYA YANG INGIN MENERUSKAN SEMULA

Fikirla masak-masak.. ambil tempoh percubaan... jangan seksa diri anda, dan teman anda..

Sebab?
anda mungkin akan mengungkit dan tidak boleh melupakan apa yang dah dia buat... pergaduhan akan berlaku.. awak tak happy..dia pon tak happy... mmg la salah dia.. tapi kalau awak terus-terusan menghukum pon relationship tu takkan kemana...
kalau anda tak bole nk move on n pilih untuk teruskan.. ambil tempoh percubaan..kalau segala kembali seperti biasa.. alhamdulillah.. kalau sebaliknya... terimalah kenyataan... relationship tu tidak berjaya... KERANA PERBUATAN ANDA SENDIRI.. lumrah manusia.. dah takde baru nk hargai..

#2 kalau tidak mahu teruskan..

1. Percaya lah.. semua ni ada hikmah.. Allah dah tentukan yang lebih baik untuk awak..
2. Cubalah jangan bersendirian.. buat perkara2 yang anda tak berpeluang nk buat masa anda ada relationship..
3.Ambil pengalaman sebagai iktibar.. jangan diulangi dan berjage-jage bile berkawan..
4. Memang susah nk memaafkan.. tidak mengapa.. beri ruang dan masa untuk diri awak..Jangan terlampau diikutkan emosi
5. Cari bantuan kalau anda tidak stabil... banyak kes orang bunuh diri kerana putus cinta beb. Kau jangan nk perlekehkan isu ni.. Tapi well.. nah saya nk bagi something:

haha saya tawu lagu ni lagu lame.. came across this song last night masa jalan2 keliling kl ngn parents sambil dengar sinar fm.. liriknye ada makna.. janganla gelakkan saya pulak ...




Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan

Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan


SEKIAN
THE END.
SELAMAT BERPUASE ESOK.

Wednesday, 10 August 2011

Gua Mau Manja Manja Sama Lu


yeay yeay! first time join contest kempen blog!
Maseh pade wanz mejuez sebab anjurkan bende yang beh gile ni..

Baru je rase yang kenal followers and readers lagi best daripada u folo me i folo u
tinggal komen kat entry lagi best daripada tinggal kat shoutbox tapi tak bace pon
semate mate sbb nk tambah followers

so di sini saya nk sarankan! Marilah kita beramas mesra (wah) same2 membace n mengomen!

Perempuan, Lelaki dan Kecurangan ? Perspektif wanita dan tips untuk bangkit dari kecurangan







WORK IN PROGRESS
STILL UNDER CONSTRUCTION
HAHA






Anakku Bukan Anakmu

anakku bukan anakmu
Ini peringatan kepada gadis-gadis di luar sane yang mempunyai ciri-ciri seperti mumblings di bawah:

1) masih bujang

2) tidak mempunyai anak kecil di rumah (adik/anak buah/anak sendiri)



3) "eii suke gile nyeeee ngn baby!" "comelnye baby!" "comel nye..,eh ikot kakak meh?"

saya hanya nk katekan satu bende je harini
"anakku bukan anakmu"

hari ni.. seorang gadis yg ala2 sukekan budak kecik teramat sngat..
telah snatch my baby niece dr trolly tanpe izin..
kalau takat angkat n duduk situ takpe..
siap bawak g tempat yg sy tak nampak
semata2 nk tunjuk kat mat bangla kedai sebelah "ni anak i!"
seb baik baby zahra menanges bile nampak mama dia (me)..
saya amek dia blk n cakap "kenape tk mintak izin dulu??" kat orang tu (grrr)

minta maaf.. "anakku bukan anakmu!"..
kalau ye pon "eii suke gile nyeeee ngn baby!" "comelnye baby!" "comel nye..,eh ikot kakak meh?" 
tolong MINTAK IZIN DAHULU...

Hormat sensitiviti mak bapak budak kecik yg awak "eii suke gile nyeeee ngn baby!" "comelnye baby!" "comel nye..,eh ikot kakak meh?" .. minta izin dulu "kak, bole tk saye nk bawak lari anak akak?"

pecayela.. korang pon akan rase tak selesa..bile ade orang yg tk dikenali..amek anak korang tanpe mintak izin..sebab parents sentiase berwaspada..nk jaga keselamatan anak..so..sensitif siket ok!

tk pasal2 engkau dah jadi baby snatcher.. and aku dah memaki hamun kau dlm hati

parents, makcik dan pakcik kepada anak2 buah sekalian.. sila berhati-hati bile bawa anak kecil ke shopping mall.. terlepas pandang 1 minit anda mungkin kehilangan anak...in my case..seb baik cume gadis "eii suke gile nyeeee ngn baby!" "comelnye baby!" "comel nye..,eh ikot kakak meh?" yang amek..bukan orang gile jual baby. Tuminah and fiza.. ingat, jage2 kalau bawak anak korang



p/s: kalau bawa baby comel cam zahra mmg sentiase jadi perhatian..nk wat cano kn?


sekian,
hati yang masih marah.

Seribu, A thousand,

 
Its time to celebrate yaw~!
saye tawu ramai bloggers yg pageview dah berpuluh ribu.. n ade pulak yg dah beratus ribu ..n ade plak yg dah juta! my oh my.. keciknye saye..

Tapi pape pon..im excited for myself..
Thank you for dropping by
Jangan Lupe Exchange Link

Hari ni..Mumbling Jumbling dah dpt 1000 page views yaw~

Tuesday, 9 August 2011

Reality TV and Me

hello HELLO! Hope korang berbuke ngn sesedap rase arini.. harini nk cite sal reality tv..share urs with me oso okies?


I'm a fan of Reality TV
Saya kurang menengok (ade ke pekataan ni) TV series (glee, desperate housewives, korean series, vampire diaries, bla bla bla) 
sebab saya seorang yang PEMALAS nak ngikut 
Sebabnye.. everytime smpai kemuncak..tibe2 klua plak "bersambung.."
Dayum.. tetibe esok tkleh plak tengok cos ada hal..or d next week terlepas plak siri tu

So that's why i prefer reality TV
Lagipun drama can be too much for me sob sob sob

Kalau movies pon saye penggemar cerite2 yg mind twisting - yg ending de tak seperti yang kita xpax atau yang memerlukan kita untuk bg 120% concentration and memerlukan kita berfikir sepanjang tayangan.. 
Saya rase seronok dan bertarung dengan diri sendiri -- dlm hati..berlumbe utk tawu siapa penyangak sebenar

antara movie2 hebat yang sangat2 super duper duper duper duper duper duper punye duper suke ialah
State of Play - Russell crowe ---> I'm a big fan.. jarang miss cite yg dia berlakon..suke gile nk gile ngn Gladiator
Secret Window ---> Johnny Depp: this dude is super mysterious and bole bw watak ape pon!
Inception --> cite paling tunggang tebalik yg aku penah tengok..serius dayum
love story yang aku suke pon cite The Lake House .. sbb poetic and sentiase nk predict ending

eh dah mumbling banyak sangat ni!
patah balik

ok ni adalah antara reality tv yg saya suke sangat....enjoice

MASAKAN
HELL'S KITCHEN / MASTERCHEF / TOP CHEF
segale term2 yang chef2 gune utk masakan pon saye dah tawu..hahha..pegi mkn kat memane pon dah pandai.."alamak, overcooked la.." or "technique tk bagus".. pepandai je kan.. padahal sendiri tak tawu masak

kang satu ari mak masak.. 
ckp camni:

memang sah sah la kena penampo ngn mak kalau aku brani cakap camni ..haha

one thing i learn from Top chef.. Chef Carla ckp  
"When I got into d competition, I wanted to show d world, the other way to compete, which is to compete with Love"

.. sweet nye..Top chef season Carla ni yg paling ada semngat setiakawan.. touched by their passion for food and concern pada kengkawan seperjuangan
sbb selalu competition byk back stabbers and over confident miss smarty pants "im gonna win this! yeahh!"...padahal..kalah terus..


PROJECT RUNWAY

project runway paling feveret metila season 4 ..masa ada christian siriano..lepas tgk episod lain rasenye tk jumpe lagi pengganti dia..bayangkan dlm masa yang singkat same cam orang lain, de bleh hasilkan something yg lain n detail gile
tgk cite ni.. tak pasal mulut i dah pandai kan ckp "looks cheap"..."ohh avantgarde!" ewah..
I am d kinda girl yang suke less make up and i hate high heels kalau hari biase..But suke tengok orang lain yg pandai selesakan diri ngn high heels and pandai pulak padan2 kan baju/color/make up/kasut..
Im so jeans and tshirt person.

dialog feveret "one of u will be named d winner, and one of u will be out"...sepanjang zaman itu je la dialog si Heidi tu..tak berubah..haha

SO U THINK U CAN DANCE
Yee ha! ini paling suke tengok sbb bende yang paling saye takde talent ..LANGSUNG OK! hahaha.. but its great to see such passionate people move dgn beat n rhythm n at d same time express emotion.. uwah.. my feveret ialah
my lovely and super talented Lauren...


moral of d story entry ni bukan la pasal reality tv mane yg best.. ataupon ape yg saya suke pasal reality tv ataupon pasal saya yang terefek oleh impak media massa..hahah tapi pasal kekaguman saye pada orang-orang yang ada passion n talent

Pada saye rahsia kejayaan mereka yang berjaya dlm bidang2 mcm ni ialah..
mereka tk malu dan yakin dengan ape yang mereka ada ..dan mereka teruskan passion mereka yang sangat mendalam pada bidang yang mereka minat..


sesetengah orang terlampau kisah ngn pendapat orang..bile org kate "tak cantiklah weh"..terus je ilang semangat n give up.. (applicable pada kes cik anon yg asik nk menyerang)

mcm blog.. saya sangatla newbie..dan barula nk kenal name2 mcm Yuyu, FL, Hana Tajima, Ben Ashaari dan ramaiiiiii ya allah bloggers skng..n saya KAGUM! ramainye yg ada talent menulis n xpress pendapat.. oh my.. saya kecik sungguh terase..

I AM A STALKER
Saya seorang stalker yang terok ..kerana saya suke sangat mengendap hasil2 kerja orang2 yang super talented n bercita-cita dlm hati utk ada such talent..tp talent bukan sesuatu yang bole dipaksa..

so saranan saya pada meraka yang ada passion pada sesuatu bende
pedulikan ape orang kate
teruskan minat anda kalau itu yang anda mahu
curahkan idea anda dan share kepada seluruh dunia.. especially me!

ini semua anugerah Allah.. manfaatkan la ye!

p/s : one of my obsessions now ialah stalk page sandra azwan..sbb artwork de cantek sgt. go cekidaut. almaklumlah..orang baru..baru nk kenal2 ngn bloggers yang multi talented. -jgn ckp aku nk bodek eh!

ok HAPPY MUMBLING YAW~!

Monday, 8 August 2011

Kejujuran dan Penipuan

Hello yaw~! Harini duk bersembang dengan Shafira and Amalina pasal isu jujur n curang.. 
saya tanakla sentuh sal curang tu.. (sebab kalau ckp smpai ke sudah tk abes)
Saya nk ckap sal isu  
Jujur ..


ok .. Saya nk kongsi satu cerita yg saya baca dlm majalah bahse omputeh (tk ingat name) kat sebuah cafe' masa ngn feeling2 merajuk n masam muke sambil menikmati minum petang yang lemak berkrim disukai ramai..isu ialah "Things I didnt tell my husband" -- lebih kurang gitu la..

ada antara kita yg berpendapat.. "walaupun dah kahwin tak perlu terlalu jujur"...sy selalu bace komen ni..dalam perbincangan yg berbau "kalau dah tk suci" ... "teraniaya" ... "kisah silam yg takde sape tawu".. ataupun "kes keluar makan or berjimba dengan lelaki/pompuan lain"

ok .. sy nk kate yg saya..

TIDAK SETUJU

kalau dah name nk sehidup semati..mane bole ada rahsia lagi.. kalau gitu..takyahla kawen.. cube kalau isteri/suami anda ada rahsiakan sesuatu..kalau dpt tawu mesti anda marah kn? jgn tipu!

Ok berbalik pada cerita yg tadi (dlm majalah tu).. si ERIN (bkn name yg same).. berkahwin dengan RICHARD (bkn name kwn kau) duda tak ber-anak.. 

mereka ni same2 ada pendapat yg mereka tak perlukan anak utk buatkan perkahwinan mereka bahagia..

tapi tak pulak dorang benci bebudak.. cume dorang belom rase nk anak... 

sehinggala satu ari..Richard melihat Erin melayan n mendukung anak seorang kenalan dorang n de rase feeling lovey dovey n rase "I Want a child with this woman" ..lalu menyatakan hasratnye kepada erin

Erin bangge gile sbb Richard kate..de tak penah terpk langsung nk ada anak masa dgn ex-wife de dulu..

so erin pon menerima cadangan Richard dan bermulalah percubaan dorang utk dpatkan anak.. Erin berenti makan pil perancang.. tapi disebabkan faktor usia.. susah tuk dorang dapatkan anak..
(Erin menarik nafas lega..phewww-sbb de kate "Its not that i hate kids, i love them..but they're just not for me")

So..Richard pegi wat research pasal baby tabung uji.. n akhirnye ketemu klinik fertility kat oversea (Australia tk silap).. yg memakan kos bepuluh riban.. 

Erin terpakse akur sebab tak sampai ati tgk kesungguhan Richard... so dorang wat test n segale proses... Percubaan pertama ni gagal.. dorang pulang ngn hati yg hampa ke Msia...dorang move on..n kembali happy

tapi.. setahun lepas tu.. Richard pujuk Erin utk cube sekali lagi..n sanggop utk kuakan puluh riban lagi (kalau de ni ada anak lelaki..dah dua org dah de bole kawenkan)... 

Erin tanak ..tapi nk jage hati suami..de terpakse pegi... tapi kali ni Erin meletus.. 




erin kate "I rase diri i ni cam machine u tawu tak? U tak tanye pon i ok ke tak! yang u tawu u nk anak, u nak anak, u nak anak! yang kena penatkan diri i 9bln mengandung n bertarung nk beranank nanti i, bukan u!" pandai tak aku translate haha ...


Richard bengang n terus tinggalkan Erin (pegi urusan bisnes yg patotnye dorang pegi together lepas abes tempoh utk stay kat hospital

malangnye (bg Erin).. de wat pregnancy test..n de sah mengandung! Esoknye.. Richard call dan minta maaf..and kata dia sanggup lupekan hasrat utk nak anak tu sebab terlalu sayangkan Erin baik dow laki de..

mereka berbaik semula..tapi Erin tak bagitau yg de dah ngandung... Setibenye kat Malaysia..Erin wat pregnancy test lagi sekali utk kepastian..n memang sah dia mengandung...

ok here's d saddest part... Erin pegi wat abortion sorang2 tanpe pengetahuan Richard and berniat utk merahsiakan perkara tu seumo hidup... Richard pulang ke rumah n disambut Erin macam biase.. n sampai la ni Richard tatau yg Erin dah buang their precious one and only child..hanye kerana Erin selfish n mmg takmau anak... walaupun perkahwinan dorang bahagia.. Erin percaye satu ari nanti Richard akan tawu jugak perkara sbena..n de berharap suami dia dapat maafkan dia..

tragik tak? so..kalau korang... masih nk berahsia ke ngn teman hidup nanti?


so moral of d story bukan la sal Erin yg tak suke nak anak, puaskan hati suami yg inginkan anak, atau kesukaran mendapatkan anak.. tapi KEJUJURAN dalam berpasangan, perkahwinan dan kehidupan....

apa gune kita hidup sebumbung tapi masih ada rahsia yg membelenggu diri kita n sentiase ternanti nanti rahsia tu utk pecah... 


ha Renung-renungkan dan Selamat Beramal!









Sunday, 7 August 2011

Kalau Saya ada Ka-ching #2

Hello hello~ Arinin nk wat review gadget.. sbb kalau saya ada ka-ching dah lame nk sambar bende alah ni..


Blackberry Playbook


Bende paling walawei pasal gadget ni ialah Multitasking Powerhouse, yang membolehkan kita akses beberapa task dlm satu masa.. selalu kalau korang online .. mesti on facebook..at d same time nk chat plak kat ym/msn messenger n..member2 plak bbm.. so if letsay korang tgh layan movie..tibe2 bbm alert bunyi..korang bleh just easily bukak... n tak lag.. wuhuuu awesome

whats so sexy bout this dude?
if korang adalah pengguna Blackberry smartphone.. segale alert cam phone call, bbm, email and facebook akan d-sync sekali ke dlm tablet..so tgh syok2 belek playbook..kalau ada call..de akan klua terus kat playbook..wow~! bestnye bestnye..haha

Saiz nye lebih kecik kalau nk banding ngn ipad2.. which is convenient for me..klau nk besa2 sgt bek beli netbook or laptop..

More?
Tablet ni dikuasi oleh 1 GHz dual core processor, resolusi 7” multi-touch display and battery yg bole tahan up to 10 hours! (wowowowwow) ..memory ram 1gb

 cube korang enjoice vid review playbook ni..rase nk beguling kat tanah n jerit "nak nak nak nak nak" smpai mak belikan..huhauhahah



kalaula saya ada ka-ching... kumpol duit raye la gini~

comparison ngn ipad/htc flyer/samsung galaxy tab?

a friend of mine ada berkata (haha)..  "BB ialah gadget utk communication, yg lain2 tu for entertainment" .. maknanye.. untuk orang yg sentiase dihujani ngn emel2, fb updates and BBM makenye sesuai dan seronokla de ngn BB Playbook.. tp utk orang yg sentiase inginkan Apps2 and Game2 yang super fun dr Andoid Market..sesuai la pkai HTC.. n yg mmg obses ngn Iphone makenye mmg super duper la pakai Ipad.. 

Tapi.. kalau htc and iphone ada networking mcm BBM.. rasenye dorang dah jadi smartphone yg sempurna dah. Iphone sume tau graphic gile cantek and ramai yg menggelupur nk ada theme iphone dlm phone android (haha).. to me de cume kureng skit sbb takde BBM.. 

whats so great about BBM?? em.. mudah nk communicate ngn kawan2.. n loved ones.. boleh group chat... bole hupdate ngn kawan2 bile2 masa..n bole msg ngn tersayang 24 jam...and its freeeeeeeeeeee (mmg la ada charge) tp still text msgs tu tk dicharge mcm charge sms.. kite hanye perlu baya charge bis n enjoy sume servis de unlimited... best kn kn kn kn?

beza yg lagi ketara?? ITS MUCH MORE CHEAPER !
Ipad 2 masih berharga 2400 nk dekat 2500
Samsung galaxy tab 1950
HTC Flyer 1800 ke 2000
BB playbook??
kat mudah.my baru RM1329!
mudah.my

i want i want i want

ceyh .. saye promote2 blackberry mcm la saye pakai kn.. sekang saya gune Nuvifone Garmin-Asus A-50.. sepupu sepapat Android..


kenape saye sayang phone ni sebab paling utama ialah GPS system de yg best mantop superb!

ok GPS de ni built in dalam phone..so tak perlukan internet atau ape2 charge.. de sgt2 la tak lag n cepat nk loading..awk bole pilih nk kemane2.. (restoran, pam minyak, atm, shopping malls -ada kategori dah siap ada).. if nk g tempat specific bole je taip terus ..cth nye (KLCC).. then de akan bg direction ikut settings yg ditetapkan samela cam GPS lain.. 

de menyenangkan sbb takde charge n lagi satu de ada landmark 3D ..dimane masa kita tengah drive de akan tunjuk landmark ape yg ada (exactly mcm rupe bangunan tu yg di real life)..so bolehla saye "ohhh bangunan ni..same..ok ok jln yg betul"..

 ada gamba sign board mcm yg asal atas jalan..utk menyenangkn kita pilih lorong yg betul..sesuai tuk orang yg takde direction sense mcm saye!

bende2 lain..application de same je mcm android phones yg lain.. unlimited apps kat android market.. android 2.1 and if tk suke theme phone ni bole je download kat market..n hargenye sangat berpatutan..tk sure skng bape..


ok itu saje..
tolong belikan BB Playbook untuk raye ok!

Selamat berpuase yaw~

Wednesday, 3 August 2011

TUMBLR yang SUPER FUN!

maybe saya nmpak cam psycho or pathetic sebab excited ada Tumblr (yeahh yeahhh taula tumblr ni dah lame)..Tapi saya baru sedar yg Tumblr super duper fun! haha.. 


pada yang tidak tahu, Tumblr ialah care berblogging yang lebih ringkas dan tak perlukan text panjang lebar, cukup sekadar gambar dan caption yang menarik.

ataupun simply dengan gambar yang memberi gambaran 110% tentang feeling anda ketika ini.

anda boleh juga post quotes yang anda rase memberi inspirasi pada hidup anda

carenye sangat2 la mudah nk pakai bagi bloggers yang malas nk xplore html macam gue! 

tekan je semua dah tersedia!




Impak Tumblr wat kan saya masih tersengih n nk tegelak sorang2 ..

TRY IT !

here's ma link : http://zarainy.tumblr.com/
pada yang ada beri saye link ye! nak terjah :)

Dear Non Muslims, Ramadhan Bukan Penyeksaan Harap Maklum

Ini bukan entry Racist atau Religion-ist(haha)
Maaf, saya cume nk menjawab persoalan
paling penting, untuk menegaskan

Agama Islam Tidak Menyeksakan.fullstop.

Kita ni hidup berbilang bangsa..standard la ada kawan2 rapat atau tak yg berbangsa lain or beragama lain. Aku dah ckp ni bukan entry racist. 1 je bende lazim yang selalu aku hadapi bile berbual ngn non muslims ni dorang suke sgt tanye aku:

Wei, ko tk panas ke pakai tudung? aku kesian tgk kau, tk panas ke? kenape tuhan kau suke menyusahkan kau pakai mcm ni sepanjang hari?

atau

Ah koon (nama sebenar) : Wei rin, u ni kenape pakai tudung?
Me : Sbb i nk pakai la apesal?
Ah koon: memang kena pakai ke?
Me: Ye, berdosa kalau tk pakai
Ah Koon : OO tp aku tengok Ina tk pakai pon?
Me: Ikot suke hati dia la..
Ah Koon : Maknanye bole la kalau tk pakai?
Me : Tak boleh

dan terbaru

C : Kenape kau nk seksa diri kau puasa? tk makan tk minum sepanjang hari?

atau

citer ni pemes mesti ramai yg tawu
sorang india bertanye pada sorang ustad
I : Kenapa kau orang Islam makan lembu?
Ustad: kenape? 
I : ye la lembu kan binatang yang suci
Ustad : Sebab de suci la aku nk makan. Watpe aku nk makan bende kotor (bravo bravo)

moral of d story bukanla aku nk marah non muslims sbb tanye aku soalan bebanyak --dorang ada hak nk tanye, sbb dorang tak tawu kn.. atau pon bukan sbb nk tekankan yg non muslim suke je nk counter blk jawapan yg kita bagi sbb nk bg muslims doubt.. ataupon pasal cara2 bernas nk menjawab soalan dorang ...tp just nk tekankan Agama Aku tak Menyeksakan Aku

365 setahun kau boleh makan seberapa banyak kau nak..ari2 ko makan junk food la..fast food la.. yg byk MSG dan segala preservatives... ape ko nk tonggak pon tonggak la..lantak ang la... Cume 30 hari je dr 365 hari tu Allah suruh aku puase. Aku ada lagi 335 hari untuk aku melantak. Susah ke? Lagipun bagus pe..aku dpt merehatkan badan dan perut aku dr terus terusan makan tak hengat! 

Kau penah denga ke "Seorang pemuda ditemui mati akibat kelaparan setelah seharian menjalankan ibadah puase".. tk penah kan? so puasa bukan seksa pon...bukan mati pon cik oi.. aku bole mkn la masa buka kang..

Human can survive 3 to 5 days without food and water lah.. aku puasa less than 12 hours ok (tolak time aku tido.hahah)

Nampak sangat tuhan aku tu Pengasih, Pemurah, Penyayang...sbb DIA bg aku chan utk slow down aktiviti dosa aku ..n bagi aku Chan hapuskan dosa aku yg aku makin tambah2 dlm masa 335 hari tu..



Aku sibuk berjoli sakan.. mega sale la.. wayang la.. karok la..dating la.. masa ni la aku nk mengingatkan diri..muhasabah yang masih ramai org kat lua tu yg susah dn tk dpt nikmati ape yg aku nikmati hari ni

Dan Paling bestnye.. Ramadhan ni ibarat training.. kenape? sebab setelah sebulan amalkan makan ngn saba dan sihat, sebulan amalkan mcm2 amalan..lepas Ramadhan masih terasa sayang nk tinggalkan..secara tak langsung Ramadhan baiki hidup aku..


SO INGIN AKU JELASKAN DISINI
Dear Non Muslims,
Islam Tidak Menyeksakan Aku
marilah convert Islam

rakan2 Muslim, jangan biarkan diri anda sangsi dengan agama sendiri kerana mereka sentiasa mencari peluang untuk menimbulkan kesangsian dalam diri kita.

Monday, 1 August 2011

Sambungan Forever Alone


enjoice 
Selena Gomez.who says.


I wouldn't wanna be anybody else.
Hey!
You made me insecure,
Told me I wasn't good enough.
But who are you to judge
When you're a diamond in the rough.
I'm sure you got some things
You'd like to change about yourself.
But when it comes to me,
I wouldn't wanna be anybody else.

I'm no beauty queen.
I'm just beautiful me.

You've got every right
To a beautiful life.

Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's hurting?
Trust me,
That's the price of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?

It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you.
You tell 'em what you mean,
But they keep whiting out the truth.
It's like a work of art
That never gets to see the light.
Keep you beneath the stars,
Won't let you touch the sky.

Untuk mereka yang Forever Alone

Anda kesunyian? 
Anda inginkan teman?
SMS On Kawan dan Hantar ke 3229-go-to-hell

  
Have u ever been in any of the above situation? 
Situation yg paling aku benci n terase nk freeze mase n mengamuk cam org gile

1. Sesi nk pilih ahli group n ko orang yg last takde group n ko act cool cam "emm..sape tk cukup orang?" 
2. Bila gamble je pegi ape2 aktiviti tanpe berteman n smpai2 je..sume org tgh berbual dlm group masing2..
3. Bila ko usha wall orang lain n banding ngn wall kau yang senyap sunyi..
4. oh yeah, n bile ko act cool bile ko duduk sorang2 .. pandang kiri..senyum..pandang kanan ..senyum...dalam hati %$#@*&^%^!

Lagi WTF bile

1. Ko rase nk bertanye kaba dengan orang.. tp.. takde org yg kau bole call n ckp berjam
2. Bile ko bace ciri2 kawan yg sejati n ko realize.. "fak.. sape yg sanggup wat mcm tu utk aku?"

Nanti..nanti..jgn selalu nk menyalahkan orang lain..Mungkin Salah Kita sendiri... Mungkin..

1. Ko terlalu berterus terang..
2. Ko tersakitkan hati orang
3. Ko mmg tk pandai berkawan

masa ni ko akan selalu jadi in denial.. sebab ko akan kate "alah bukan salah aku".. "there will always be haters" and "there will always be those people who would die to see u fall"

but ada moment yang ko akan sedar;

*shit lah*

Cube ko kaji dulu diri sendiri.. Mungkin ada sebab di sebalik situasi yg ko alami.. mungkin ada perkara yang kau buat yg buat orang tk suke.. Well, someone told me that  
Stand for What U believe Is right..
I did that.. in the end tak sume yang kita stand for bawa kebaikan utk semua.. tp lumrah hidup..kita tak bole puaskan hati semua orang.. 

There will be a time when u realize that its better to apologize n let things go..



My advice.. do whatever u can .. n ape sahaje yang ko rase bernas n perlu untuk jernihkan keadaan..walaupun tu bermakna meruntuhkan ego ko sendiri.. Sometimes bende ni wat kita rase lebih tenang n rase "aku dah jalankan tanggungjawab aku"

Tapi macamana kalau TAKDE APE YANG BERUBAH..?

Bile perkara tak mcm yang ko mahu, tapi ko dah jalankan ape yg kau rase perlu.. biarlah.. 
Aku sedar yang dalam hidup ni kita tak bole puaskan hati sume orang.. ape yang kita boleh buat ialah:

1. Move on
2. Jadikan kesilapan yang dah berlaku sebagai pengajaran
3. Jangan diulangi perkara yang ko dah pernah buat atau yang orang dah buat pada ko
4. Belajar perbaiki diri

Tapi walaupun camtu.. Always believe in urself.. U can improve urself to be a better friend, better person, better human being.. BUT never be what people want to see..
cos people will never satisfy with what they see..

chill la.. darth vader pon takde kawan masa kecik2.. tapi masalahnye aku ni dah tua


Bersaba.. dan look at the brighter side.. tak semua orang dilahirkan utk disukai semua orang.. dan setiap orang ada "aura" n "persona" masing2.. 

Selalu la pentingkan quality over quantity..mungkin tak sume orang sukekan kita..tapi always remember yang kita tetap ada kawan yang setia..

For me, walaupun aku bukan jenis yang ramai kawan2.. tp at least there will always be Irna Shahana, Mariam, Yaya, Nad, Nursham yang aku jumpe maybe setahun sekali but sentiasa di hati n u know they're always there...n most importantly my bestfriend -Idham yang sentiase di sisi..n UIA friends yg masih sudi bertanya khabar


Yeah.. tak best bile hilang kawan or ada orang yg tk suke..
tp what to do?

Move on
Be who u are, Believe in urself
Always do whatever u can to improve, not to change who u really want to be

To those out there who was hurt by any of my actions..Im sorry.. to those who hurt me n didnt realize the things that they did.. Im sorry u didnt get d chance to realize how much i love u.. i pray to Allah HE shall bless all of u always n forever...

Happy Ramadhan



Tumblr Yang Best n FUN

Saya sangat2 la suke usha tumblr minah ni n memang 'HOW LOVELY'...seriously kalau tengah boring n nk blog walking..go thru her tumblr..and u'l laugh all d way to d earliest post... =) 

cik hananihalim.. syabas.. I admire ur point of view and things that inspired u inspired me as well..

Ingat lagi Kenangan Ramadhan Masa Kecik2 ?

Hello hello~! Hari ni nk ajak korang mengimbau masa lampau (eceh cam dah tua sgt je kan)..Sifat semula jadi anak kelahiran Julai yang suke mengenang masa lalu (tanye Dr Fadzilah Kamsah).. 

mama: ala, kite puasa skng bukan rase sgt pon..alih2 dah buka
me: ha'ah memang pon.. tp snanye sbb kita da tua la ma..
mama: nape pulak?
me: ye la kalau kita bebudak mesti rasa lama, rase lapa, rase nk mkn mcm2... kita dah tua :(

Haha... banyak snanye kenangan seronok bile bepuase masa kecik2 dulu.. bila ingat balik rase bodoh gile


1. Puasa tak bole telan ayer lior, BATAL! 

Kahkahkahak.. kalau la betul pose tkleh telan lior,,rasenye mmg 16 tahun aku pose (start 7 thn) mmg tk penah sah! ... paling geram bile:
me: weh bole ke telan air lior?
member: bole a.. sape bgtawu kau tkle telan?
me: oo ok.. (sambil telan air lior)
member dan sekutu : haaaaaa...haaaa tk puase! telan air lior! batal!!

ceh... kalaula aku tawu time tu..mmg tk batal pon..dah lame aku sepak sesekor...(yg pasti aku pon ade wat yg same kat org lain..LOL)


2. Berebut nk buktikan orang lain tk puase/ terbatal puasa

Aku pon tatau ape ke he nye sedap no nk wat org batal pose.. hahah.. tp selalu bile member yg suke masok pensel dlm mulot... suke korek idong.. antara yg slalu jadik mangsa.. pastu bile da kena ejek satu kelas..mesti nanges.. dulu aku ada sorang classmate name Hariz.. org selalu tanak duk sblah de.. sbb de suke no masokkan barang dlm mulot..pebende tah sedap no.. pastu aku ni lucky sgt asek dpt je seat sblah de.. sudahnye kn.. selalu je ;

me: riz... pinjam pemadam ko?
hariz: nah (lepas dah bekas de geget..n org blakang wat muke "bluekk" tp tanak gtawu aku)
me; riz.. bak sini pensel aku tadi..
hariz: nah... (lepas dah isap bontot pensel.. n cam biase org blakang "bluekk" tp ttp tanak gtaw aku)

so tiap kali pose ... ayat aku yg lazim "haaa..haaa...batal..masok bende dlm mulot..abes kau"


3. Mandi lame2

Hiahahha.. helah paling LAME masa kekecik hingusan.. kehkehkeh..sambil menyelam kita minum ayer.. minum air paip sedap in d world la time tuh.. tp jgn minum air paip skng eh.. kang sakit perot aku tanak tanggung..kualiti air tak bagus..


4. Seronok sgt nk bg orang lain tergoda

Kalau tk puase mesti saje saje nk bg org lain tergoda.. penah skali aku masok wad..sbb demam.. smpai skng aku terpk.. apela motip aku minum air depan kawan2 yg dtg melawat..semate-mate nk seronok.."ha ha ha..aku tak puase ari ni"... padahal kat sepital..bukan bes mane pon.. sengal....


5. Mintak reward tuk sehari bepose

kecik2 otak dah ka-ching ka-ching.. maaa... ley tk kalau sehari pose dpt singget.. ? oh pasal ni.. aku suke tul cara upin ipin tu bg nasihat kat bebudak jgn pose sbb duit raye.. bangga ngn kejayaan las copaque sbb bejaya hasilkan animasi yg superb n tk bosan cam upin ipin..

6. Tengok jam setiap masa

Mesti mak aku dulu bosan tiap kali kena jawab.. "maaa,,,lambat lagi ke?" .. ma: jap je lagi.. ... tak smpai 10 minit tanye lagi.. "maaa... lame lagi ke?"... bila dah buka pose plak lega rase dah abes.. tp... bile pk pose tu sebulan dem.. "ala.. ada agi 20 lebih ari.. bole ke ni?"....


Well.. im sure u guys ada mcm2 lagi kenangan zaman kecik2 kan? harap2 bile aku dah jadi seorang parent nanti ..aku mampu pupuk rase semangat pada anak2 aku untuk berpuase and excited menanti ramadhan and aidilfitri..insyaallah...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...