Wednesday, 3 August 2011

Dear Non Muslims, Ramadhan Bukan Penyeksaan Harap Maklum

Ini bukan entry Racist atau Religion-ist(haha)
Maaf, saya cume nk menjawab persoalan
paling penting, untuk menegaskan

Agama Islam Tidak Menyeksakan.fullstop.

Kita ni hidup berbilang bangsa..standard la ada kawan2 rapat atau tak yg berbangsa lain or beragama lain. Aku dah ckp ni bukan entry racist. 1 je bende lazim yang selalu aku hadapi bile berbual ngn non muslims ni dorang suke sgt tanye aku:

Wei, ko tk panas ke pakai tudung? aku kesian tgk kau, tk panas ke? kenape tuhan kau suke menyusahkan kau pakai mcm ni sepanjang hari?

atau

Ah koon (nama sebenar) : Wei rin, u ni kenape pakai tudung?
Me : Sbb i nk pakai la apesal?
Ah koon: memang kena pakai ke?
Me: Ye, berdosa kalau tk pakai
Ah Koon : OO tp aku tengok Ina tk pakai pon?
Me: Ikot suke hati dia la..
Ah Koon : Maknanye bole la kalau tk pakai?
Me : Tak boleh

dan terbaru

C : Kenape kau nk seksa diri kau puasa? tk makan tk minum sepanjang hari?

atau

citer ni pemes mesti ramai yg tawu
sorang india bertanye pada sorang ustad
I : Kenapa kau orang Islam makan lembu?
Ustad: kenape? 
I : ye la lembu kan binatang yang suci
Ustad : Sebab de suci la aku nk makan. Watpe aku nk makan bende kotor (bravo bravo)

moral of d story bukanla aku nk marah non muslims sbb tanye aku soalan bebanyak --dorang ada hak nk tanye, sbb dorang tak tawu kn.. atau pon bukan sbb nk tekankan yg non muslim suke je nk counter blk jawapan yg kita bagi sbb nk bg muslims doubt.. ataupon pasal cara2 bernas nk menjawab soalan dorang ...tp just nk tekankan Agama Aku tak Menyeksakan Aku

365 setahun kau boleh makan seberapa banyak kau nak..ari2 ko makan junk food la..fast food la.. yg byk MSG dan segala preservatives... ape ko nk tonggak pon tonggak la..lantak ang la... Cume 30 hari je dr 365 hari tu Allah suruh aku puase. Aku ada lagi 335 hari untuk aku melantak. Susah ke? Lagipun bagus pe..aku dpt merehatkan badan dan perut aku dr terus terusan makan tak hengat! 

Kau penah denga ke "Seorang pemuda ditemui mati akibat kelaparan setelah seharian menjalankan ibadah puase".. tk penah kan? so puasa bukan seksa pon...bukan mati pon cik oi.. aku bole mkn la masa buka kang..

Human can survive 3 to 5 days without food and water lah.. aku puasa less than 12 hours ok (tolak time aku tido.hahah)

Nampak sangat tuhan aku tu Pengasih, Pemurah, Penyayang...sbb DIA bg aku chan utk slow down aktiviti dosa aku ..n bagi aku Chan hapuskan dosa aku yg aku makin tambah2 dlm masa 335 hari tu..



Aku sibuk berjoli sakan.. mega sale la.. wayang la.. karok la..dating la.. masa ni la aku nk mengingatkan diri..muhasabah yang masih ramai org kat lua tu yg susah dn tk dpt nikmati ape yg aku nikmati hari ni

Dan Paling bestnye.. Ramadhan ni ibarat training.. kenape? sebab setelah sebulan amalkan makan ngn saba dan sihat, sebulan amalkan mcm2 amalan..lepas Ramadhan masih terasa sayang nk tinggalkan..secara tak langsung Ramadhan baiki hidup aku..


SO INGIN AKU JELASKAN DISINI
Dear Non Muslims,
Islam Tidak Menyeksakan Aku
marilah convert Islam

rakan2 Muslim, jangan biarkan diri anda sangsi dengan agama sendiri kerana mereka sentiasa mencari peluang untuk menimbulkan kesangsian dalam diri kita.

1 comment:

Wanz Mejuez said...

suka ayat ustaz tu... sebab suci lah kami makan... hehehe takkan nak mkn yang kotor kot... terbaikk...suka ayat ustaz tu... sebab suci lah kami makan... hehehe takkan nak mkn yang kotor kot... terbaikk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...