Monday, 8 August 2011

Kejujuran dan Penipuan

Hello yaw~! Harini duk bersembang dengan Shafira and Amalina pasal isu jujur n curang.. 
saya tanakla sentuh sal curang tu.. (sebab kalau ckp smpai ke sudah tk abes)
Saya nk ckap sal isu  
Jujur ..


ok .. Saya nk kongsi satu cerita yg saya baca dlm majalah bahse omputeh (tk ingat name) kat sebuah cafe' masa ngn feeling2 merajuk n masam muke sambil menikmati minum petang yang lemak berkrim disukai ramai..isu ialah "Things I didnt tell my husband" -- lebih kurang gitu la..

ada antara kita yg berpendapat.. "walaupun dah kahwin tak perlu terlalu jujur"...sy selalu bace komen ni..dalam perbincangan yg berbau "kalau dah tk suci" ... "teraniaya" ... "kisah silam yg takde sape tawu".. ataupun "kes keluar makan or berjimba dengan lelaki/pompuan lain"

ok .. sy nk kate yg saya..

TIDAK SETUJU

kalau dah name nk sehidup semati..mane bole ada rahsia lagi.. kalau gitu..takyahla kawen.. cube kalau isteri/suami anda ada rahsiakan sesuatu..kalau dpt tawu mesti anda marah kn? jgn tipu!

Ok berbalik pada cerita yg tadi (dlm majalah tu).. si ERIN (bkn name yg same).. berkahwin dengan RICHARD (bkn name kwn kau) duda tak ber-anak.. 

mereka ni same2 ada pendapat yg mereka tak perlukan anak utk buatkan perkahwinan mereka bahagia..

tapi tak pulak dorang benci bebudak.. cume dorang belom rase nk anak... 

sehinggala satu ari..Richard melihat Erin melayan n mendukung anak seorang kenalan dorang n de rase feeling lovey dovey n rase "I Want a child with this woman" ..lalu menyatakan hasratnye kepada erin

Erin bangge gile sbb Richard kate..de tak penah terpk langsung nk ada anak masa dgn ex-wife de dulu..

so erin pon menerima cadangan Richard dan bermulalah percubaan dorang utk dpatkan anak.. Erin berenti makan pil perancang.. tapi disebabkan faktor usia.. susah tuk dorang dapatkan anak..
(Erin menarik nafas lega..phewww-sbb de kate "Its not that i hate kids, i love them..but they're just not for me")

So..Richard pegi wat research pasal baby tabung uji.. n akhirnye ketemu klinik fertility kat oversea (Australia tk silap).. yg memakan kos bepuluh riban.. 

Erin terpakse akur sebab tak sampai ati tgk kesungguhan Richard... so dorang wat test n segale proses... Percubaan pertama ni gagal.. dorang pulang ngn hati yg hampa ke Msia...dorang move on..n kembali happy

tapi.. setahun lepas tu.. Richard pujuk Erin utk cube sekali lagi..n sanggop utk kuakan puluh riban lagi (kalau de ni ada anak lelaki..dah dua org dah de bole kawenkan)... 

Erin tanak ..tapi nk jage hati suami..de terpakse pegi... tapi kali ni Erin meletus.. 




erin kate "I rase diri i ni cam machine u tawu tak? U tak tanye pon i ok ke tak! yang u tawu u nk anak, u nak anak, u nak anak! yang kena penatkan diri i 9bln mengandung n bertarung nk beranank nanti i, bukan u!" pandai tak aku translate haha ...


Richard bengang n terus tinggalkan Erin (pegi urusan bisnes yg patotnye dorang pegi together lepas abes tempoh utk stay kat hospital

malangnye (bg Erin).. de wat pregnancy test..n de sah mengandung! Esoknye.. Richard call dan minta maaf..and kata dia sanggup lupekan hasrat utk nak anak tu sebab terlalu sayangkan Erin baik dow laki de..

mereka berbaik semula..tapi Erin tak bagitau yg de dah ngandung... Setibenye kat Malaysia..Erin wat pregnancy test lagi sekali utk kepastian..n memang sah dia mengandung...

ok here's d saddest part... Erin pegi wat abortion sorang2 tanpe pengetahuan Richard and berniat utk merahsiakan perkara tu seumo hidup... Richard pulang ke rumah n disambut Erin macam biase.. n sampai la ni Richard tatau yg Erin dah buang their precious one and only child..hanye kerana Erin selfish n mmg takmau anak... walaupun perkahwinan dorang bahagia.. Erin percaye satu ari nanti Richard akan tawu jugak perkara sbena..n de berharap suami dia dapat maafkan dia..

tragik tak? so..kalau korang... masih nk berahsia ke ngn teman hidup nanti?


so moral of d story bukan la sal Erin yg tak suke nak anak, puaskan hati suami yg inginkan anak, atau kesukaran mendapatkan anak.. tapi KEJUJURAN dalam berpasangan, perkahwinan dan kehidupan....

apa gune kita hidup sebumbung tapi masih ada rahsia yg membelenggu diri kita n sentiase ternanti nanti rahsia tu utk pecah... 


ha Renung-renungkan dan Selamat Beramal!









9 comments:

Heidi Shafiq said...

kejujuran tu penting.. :)

sergeant keroro said...

betul, berlaku jujur itu penting :)

p/s : buat pop up komen senang sikit orang nak komen XD

zaRain said...

tq sergeant keroro~!

SANDRA AZWAN said...

Hello...selamat berpuasa...;-)

Chempaka Sari said...

Bodoh lah Erin, sorry kasar, tapi memang kejam gile Kalau somi tau leh cerai tau...

zaRain said...

hello sandra! sy peminat artwork awak!

azza: tawu takpe.. mesti husband sakit ati n sedih gile kalau dpt tawu

Popoi said...

jujur tu penting dlm rumah tangga~~ ^^

tamlegend said...

mmg kejujuran tu pntg dik...tp dlm kes Erin ni bukan isu kejujuran y penting lg...tp kerukunan rumahtangga tu y penting...dia simpan rahsia demi nak jaga keharmonian rumahtangga...

zaRain said...

hmmm... tam berjaye mengubah perspektif saye..yeah yeah make sense..tq!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...