Saturday, 23 July 2011

Kepentingan Menjadi Ibu Bapa yang Baik

Padah tk boleh tido, I came across this picture .. eii menakutkan la muka Sylvia Plath ni (forgive me please jgn haunt aku mlm ni)..

So bermula la eksplorasi mengenai wanita dalam gambar ni. Ingatkan dia bunuh anak dia tp tak (aa jgn marah sy Sylvia marah Coline Covington sebab wat awak nmpak menakutkan!)

Semasa nyawa masih dikandung badan Sylvia, dia mengalami depresi yang teruk setelah ditinggalkan suami, Ted Hughes, kerana wanita lain. Kan aku dah kata putus cinta tkleh wat main2. Sylvia sebenarnya seorang poet, penulis dan bijak (sbb de penerima scholarship Fulbright and masok kolej).. De banyak hasilkan puisi yang masih menjadi bahan rujukan sampai hari ni. Nway cut short, Sylvia terlalu depress sampai tk bole nk menjage kedua anaknye, Frieda and Nicholas.So Ted tinggalkan dia masa Nicholas hampir nk sambut birthday dia yang pertama so Frieda masa ni 2 tahun. 1 bulan kemudian, Sylvia amek keputusan nk amek jalan shortcut ke Hell.

Cerita tu tk berhenti di situ. Oleh kerana Frieda and Nicholas sgt kecil masa tu, they all percaye yang pada usia tu anak2 Sylvia turut mndapat kesan depresi terlampau Sylvia. So 43 tahun selepas itu, Nicholas mengikut jejak langkah ibunya, dengan menggantungkan diri - another shortcut to Hell. Sepanjang hidup Nicholas, dia mengalami depresi kerana menganggap dia sebagai punca ibunya membunuh diri dan banyak lagi andaian lain yang dia wat just to figure out y d hell did mom killed herself.

So cam biase, moral of the story kat sini bukan sal Sylvia, Ted Hughes yang curang, kekasih Ted yang rampas Ted, Nicholas yang amek shortcut atau depresi akibat putus cinta tetapi pasal parenting dan peranan ibu bapa dalam pencorakkan (ade ke pekataan ni?) anak2 di dunia yang penuh dugaan ini. Satu hari kita akan jadi ibu bapa juge (bravo pada readers yg dah jadik).. jadi beringat lah..si kecik tu sentiasa memerhatikan gerak geri kita dan dia akan turut ter-efek dgn mood or emosi kita.

pada yang tak pernah tgk vid ni..saya kongsi balik.. tengok n awak akan rase "pergh make sense dowh" by the end of the vid. Enjoy~ n happy mumbling. n Yes, I first saw d vid kat blogserius.

2 comments:

tamlegend said...

anak-anak ibarat kain putih...

Chempaka Sari said...

ibu bapa lahyang mencorakkannya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...